Mitä eroa vartijalla ja järjestyksenvalvojalla?

Suomalaisessa turvallisuusalassa vartija ja järjestyksenvalvoja toimivat erilaisissa tehtävissä ja eri toimivaltuuksin. Vartija työskentelee yksityisellä alueella suojaten omaisuutta ja henkilöitä, toimien vartiointiliikkeen palveluksessa. Järjestyksenvalvoja puolestaan ylläpitää järjestystä ja turvallisuutta yleisötilaisuuksissa ja määrätyillä julkisilla alueilla. Näiden ammattilaisten koulutus, vastuualueet ja valtuudet poikkeavat toisistaan merkittävästi.

Mitä eroa vartijalla ja järjestyksenvalvojalla?

Keskeisimmät eroavaisuudet näiden kahden turvallisuusalan ammatin välillä liittyvät heidän toimintavaltuuksiinsa ja -ympäristöihinsä. Vartija toimii yksityisillä alueilla ja kiinteistöissä, suojaten pääasiassa omaisuutta, kun taas järjestyksenvalvoja vastaa yleisestä järjestyksestä tapahtumissa ja yleisötiloissa.

Lainsäädännöllisesti nämä ammatit eroavat merkittävästi toisistaan. Vartijan toimintaa säätelee laki yksityisistä turvallisuuspalveluista, kun järjestyksenvalvojan toimintaa määrittää järjestyksenvalvojista annettu laki. Näiden lakien pohjalta määräytyvät heidän oikeutensa, vastuunsa ja tehtävänsä.

Me 360 Solutionsissa tarjoamme sekä vartiointipalveluja että järjestyksenvalvontaa asiakkaidemme tarpeiden mukaisesti. Asiantuntijamme auttavat määrittämään, kumpi palvelumuoto – tai niiden yhdistelmä – sopii parhaiten juuri sinun tiloihisi tai tapahtumaasi.

Mitkä ovat vartijan ja järjestyksenvalvojan toimivaltuudet?

Vartijan toimivaltuudet keskittyvät pääasiassa omaisuuden suojaamiseen ja vartiointialueella tapahtuvien rikosten paljastamiseen. Vartijalla on tarkastusoikeus, poistamisoikeus sekä kiinniotto-oikeus tietyin edellytyksin. Hän voi myös käyttää voimakeinoja, mutta tämä on aina viimesijainen keino.

Järjestyksenvalvojalla on puolestaan oikeus estää henkilön pääsy toimialueelleen, poistaa henkilö alueelta sekä ottaa kiinni henkilö tarvittaessa. Hän voi myös tarkastaa alueelle pyrkivien tai siellä olevien henkilöiden tavaroita turvallisuuden varmistamiseksi.

Käytännön esimerkkinä vartija voi kauppakeskuksessa puuttua myymälävarkauksiin ja turvata kiinteistön omaisuutta, kun taas järjestyksenvalvoja festivaalilla huolehtii, että tapahtuma sujuu turvallisesti ja yleinen järjestys säilyy. Molemmat voivat suorittaa kiinnioton, mutta perusteet eroavat toisistaan.

Millainen koulutus vaaditaan vartijalta ja järjestyksenvalvojalta?

Vartijan ammattiin vaaditaan Suomessa väliaikaisen vartijan koulutus (40 tuntia) ja vartijan peruskoulutus (80 tuntia). Näiden jälkeen on mahdollista suorittaa vartijan ammattitutkinto, joka syventää osaamista. Vartijan kortti on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

Järjestyksenvalvoja puolestaan tarvitsee järjestyksenvalvojan peruskoulutuksen, joka on kestoltaan vähintään 40 tuntia. Tämän lisäksi on erilaisia täydennyskoulutuksia, kuten voimankäyttökoulutus. Järjestyksenvalvojakortti on uusittava viiden vuoden välein.

Me 360 Solutionsissa pidämme huolta, että kaikki turvallisuusalan ammattilaisemme ovat asianmukaisesti koulutettuja ja että heidän osaamisensa pysyy ajan tasalla säännöllisillä koulutuksilla. Yhteistyömme alan parhaiden kouluttajien kanssa takaa henkilöstömme ammattitaidon.

Missä vartija ja järjestyksenvalvoja tyypillisesti työskentelevät?

Vartijat toimivat pääasiassa kauppakeskuksissa, liiketiloissa, teollisuuslaitoksissa ja toimistorakennuksissa. Piirivartiointi on yleinen toimintamuoto, jossa vartija kiertää useita kohteita työyön aikana. Vartijoita näkee myös sairaaloissa ja julkisissa virastoissa takaamassa henkilökunnan ja asiakkaiden turvallisuutta.

Järjestyksenvalvojat puolestaan työskentelevät yleisötapahtumissa kuten konserteissa, urheilutilaisuuksissa ja festivaaleilla. Heitä toimii myös ravintoloissa, joukkoliikennevälineissä, kauppakeskuksissa ja metroasemilla. Järjestyksenvalvonta kohdistuu erityisesti paikkoihin, joissa liikkuu paljon ihmisiä.

360 Solutions tarjoaa vartiointipalveluja ja järjestyksenvalvontaa monenlaisiin ympäristöihin. Voimme räätälöidä palvelumme tarkasti asiakkaan kohteen ja tarpeiden mukaisesti, olipa kyseessä sitten yksittäinen tapahtuma tai jatkuva vartiointi.

Miten valita oikeanlainen turvallisuusratkaisu yritykselle?

Sopivan turvallisuusratkaisun valinnassa on huomioitava yrityksen toimintaympäristö, riskit ja erityistarpeet. Vartijaa tarvitaan tyypillisesti, kun halutaan suojata yrityksen omaisuutta ja valvoa kiinteistöturvallisuutta pitkäjänteisesti. Järjestyksenvalvoja sopii tapahtumiin ja tiloihin, joissa tarvitaan yleisen järjestyksen ylläpitoa.

Monissa tapauksissa paras ratkaisu on näiden palveluiden yhdistelmä. Esimerkiksi kauppakeskuksessa voi toimia sekä vartijoita että järjestyksenvalvojia, jolloin koko kiinteistön turvallisuus on kattavasti hallinnassa.

Me 360 Solutionsissa aloitamme aina perusteellisella kartoituksella. Analysoimme asiakkaan toimitilat, toimintaympäristön ja potentiaaliset riskit. Näiden pohjalta suunnittelemme räätälöidyn turvallisuusratkaisun, joka voi sisältää vartiointia, järjestyksenvalvontaa tai molempia.

Turvallisuusalan ammattilaisten valinta – mistä luotettavaa palvelua?

Luotettavan turvallisuuspalvelun valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota yrityksen kokemukseen, henkilöstön koulutustasoon ja palveluiden monipuolisuuteen. On tärkeää varmistaa, että kaikilla työntekijöillä on asianmukaiset luvat ja että yritys noudattaa alan säädöksiä.

Kysy tarjoajalta, millaista perehdytystä he antavat kohteeseen tuleville vartijoille tai järjestyksenvalvojille. Luotettava yritys tutustuu aina huolellisesti asiakkaan toimintaympäristöön ja erityistarpeisiin ennen palvelun aloittamista.

Me 360 Solutionsissa olemme ylpeitä ammattitaitoisesta henkilöstöstämme ja kattavasta palveluvalikoimastamme. Olipa tarpeesi sitten vartiointi, järjestyksenvalvonta tai laajempi turvallisuusratkaisu, olemme valmiina auttamaan. Ota yhteyttä meihin ja kerro, miten voimme parantaa yrityksesi turvallisuutta.